SOLU - SOMAATTINEN LIIKEKOULUTUS


SOLU - SOMAATTINEN LIIKEKOULUTUS (600h)

Seuraava kolmivuotinen koulutus alkaa syksyllä 2026. Koulutuksen omat nettisivut löytyvät täältä.

SOLUn koulutuksiin osallistuminen edellyttää aiempia opintoja ja ammatillista taustaa liikkeen, esitystaiteen, pedagogian ja/tai terapian äärellä. Koulutuksen osallistujat ovat olleet mm. tanssitaiteilijoita, tutkijoita, tanssi-liiketerapeutteja, fysioterapeutteja, esitystaiteilijoita (teatteri/sirkus), osteopaatteja, joogaohjaajia, parantajia ja lääkäreitä. Oleellista on kiinnostus ja valmius tutkia ruumiin kokemuksellista olemusta ja sen anatomisia, fysiologisia ja kehityksellisiä aspekteja liikkeen sekä kosketuksen avulla.

SOLU koulutus noudattaa akkreditoivan organisaation (ISMETA) asettamia korkeita eettisiä ja pedagogisia standardeja.

MIKÄ ON SOLU?

SOLU - Somaattinen Liikekoulutus on ainoa Pohjoismaissa järjestettävä ISMETA rekisteröintiin oikeuttava koulutus. SOLU on myös ensimmäinen Suomessa järjestetty, kansainvälisesti akkreditoitu somaattinen koulutus, jonka ohjaajina toimivat pitkän linjan somaattiset ammattilaiset, jotka ovat sertifioituja yhdessä tai useammassa somaattisessa menetelmässä, ovat ISMETA:n rekisteröimiä somaattisten menetelmien kouluttajia/terapeutteja, sekä ovat pitkäjänteisesti ja monipuolisesti kehittäneet somaattisia näkökulmia osana työtään. SOLU on myös yksi harvoista ammattimaisista somaattisista koulutuksista koko maailmassa, jonka pääasiallisena opetuskielenä on jokin muu kuin englanti.

Koulutuksessa tutkimme ruumiillisuutta (embodiment) pitkäkestoisten ja dynaamisten prosessien kautta. Kokonaisuus muodostuu kokemuksellisen anatomian opinnoista, kosketustyöskentelystä, liikkeen kehityksen tutkimisesta sekä kehopsykoterapeuttisista menetelmistä. Lähestymme koulutuksessa liikettä ja kosketusta ensisijaisena tietona, ja kokemuksellista, ruumiillista oppimista oleellisena lähtökohtana oman toimijuutemme vahvistumiselle.

Haluamme henkilökohtaisen voimaantumisen ohella tukea yhteisöllistä voimaantumista ja kanssaoppimista, moninaisuuden äärellä toimimista ja kykyä keskinäissuhteiden hahmottamiseen. Koulutuksella haluamme myös vahvistaa somaattista tietoisuutta ja ammatillista kenttää Suomessa, sekä mahdollistaa uudenlaisten yhteistyö- ja toimintamallien rakentumista.

Koulutus koostuu kolmesta moduulista, joiden kokonaiskesto on n. 3 vuotta.

Yhdessä suoritettuna, nämä kolme moduulia mahdollistavat ISMETA rekisteröitymisen Somaattisena Liikekouluttajana/Terapeuttina (RSME/RSMT). Somaattisena pohjana koulutuksessa käytetään erityisesti Body-Mind Centering® ja Laban/Bartenieff Liikeanalyysi-metodeja, joiden ohella opiskelijat tutkivat myös muita integroivia liikemenetelmiä kuten Autenttista Liikettä, sekä mm. ekosomatiikkaa ja kehopsykoterapeuttisia menetelmiä.

Yksittäisiin moduuleihin (200h) on myös mahdollista hakea. Yksittäiseen moduuliin osallistuminen ei kuitenkaan mahdollista sertifikaatiota tai ISMETA-rekisteröintiä, mutta antaa osallistujalle eväitä somaattisen työskentelyn soveltamiseen omassa elämässä ja muutosprosesseissa.

Koulutus on ensisijaisesti suunnattu liikkeen, ilmaisun, terapian ja/tai kosketustyöskentelyn parissa työskenteleville ammattilaisille, jotka kaipaavat työhönsä vahvaa somaattista näkökulmaa ja ruumiillisia taitoja.


MIKÄ ON ISMETA?

The International Somatic Movement Education and Therapy Association (ISMETA) on vuodesta 1988 toiminut, yksilöistä ja organisaatioista koostuva järjestö, joka on omistautunut kehittämään kansainvälistä somaattisen liikekoulutuksen ja -terapian kenttää. ISMETA varmistaa, että siihen kuuluvat somaattiset koulutusohjelmat noudattavat korkeita koulutus- ja toimintastandardeja, ja he ylläpitävät myös koulutettujen harjoittajien ammatillista rekisteriä.

Koulutettujen somaattisten harjoittajien kattojärjestönä, ISMETA on sitoutunut rakentamaan somaattisten liikekouluttajien ja terapeuttien ammatillista yhteisöä maailmanlaajuisesti ja toimimaan ammattikunnan puolestapuhujana myös oikeudellisilla ja hallinnollisilla areenoilla. ISMETA pyrkii valistamaan suurta yleisöä somaattisen työn vaikuttavuudesta ja auttamaan kollegojamme integratiivisessa terveydenhoidossa, sosiaalialalla, koulutuksessa ja taiteessa ymmärtämään somaattisen liikekasvatuksen ja -terapian hyödyt.

SOLU - koulutuksen ydinsisältöjen opettajat ovat kaikki ISMETA:n ammattijäseniä, ja he ovat pitkäjänteisesti ja monipuolisesti kehittäneet somaattisia näkökulmia ja pedagogista osaamistaan vuosikymmenien ajan.


1.moduuli: kokemuksellinen anatomia (200H)

Koulutuksen ensimmäinen moduuli koostuu kokemuksellisen anatomian ja kinesiologian opinnoista, sekä sikiönkehityksellisten tapahtumien tutkimisesta. Näiden kautta ymmärrys ruumiin prosessinomaisuudesta, myötävaikuttumisesta, kokonaisvaltaisuudesta ja keskinäisyhteyksistä voi vahvistua. Anatomisia ja kinesiologisia sisältöjä integroivat metodit (mm. autenttinen liike), sekä kosketus- ja liiketyöskentely, seuraavat opinnoissa mukana alusta alkaen.

Sisällöllisesti ensimmäisen moduulin aikana tutkimme mm. luustoa, lihaksistoa, sidekudoksia, nestejärjestelmää, hermostoa, sisäelimiä ja rauhasia. Työskentelyssä yhdistyvät liikkeen, hengityksen, äänenkäytön ja mielikuvatyöskentelyn lisäksi liikeobservaatio ja hienovarainen ohjaava kosketus, jolla mahdollistetaan yksilön sensorista, motorista ja kehityksellistä integraatiota.

Seuraava 1. moduuli alkaa lokakuussa 2023.

2.moduuli: Kehitykselliset Liikemallit (200H)

Kehitykselliset Liikemallit ovat sikiönkehityksessä ja ensimmäisen ikävuoden aikana ilmeneviä prosesseja, jotka muokkaavat perustan kaikelle myöhemmälle liikkeelle ja kommunikaatiolle. Työskentely perustuu erityisesti Body-Mind Centering® metodin ehdottamaan näkökulmaan, mutta tuo yhteen myös Bartenieff Fundamentals harjoitteita, sekä tutkii refleksejä ja niiden integroitumista osana hermoston ja aivojen kehitystä. Tämän moduulin aikana syvennämme ymmärrystämme kehityksellisistä liikemalleista kokemuksellisena ja dynaamisena jatkumona, jotka ilmenevät suhteessa ympäristöön ja kiintymyssuhteisiin.

3.moduuli: Somaattinen Liiketerapia (200h)

Viimeinen kolmesta moduulista integroi aikaisempia somaattisia lähtökohtia kehopsykoterapeuttisten ja luovien prosessien kanssa. Työskentelyn keskiössä ovat luovat, asiakkaan voimavaroja edistävät menetelmät, jotka tarjoavat vaivattomuutta ja vaihtoehtoja fyysisiin, sosiaalisiin ja emotionaalisiin toimintoihin. Somaattisella liiketerapialla vahvistetaan asiakkaan kehotietoisuutta ja vuorovaikutustaitoja, lisätään itsesäätely- ja toimintakykyä, sekä mahdollistetaan kokonaisvaltaista eheytymistä.

Terapeuttinen aihepiiri nousee varhaisesta vuorovaikutuksesta, kiintymyssuhdeteoriasta sekä traumatietoisesta työskentelystä. Tutkimme myös ekosomaattisia lähestymistapoja sekä kysymyksiä somaattisen työskentelyn eettisistä ja sosiaalisista ulottuvuuksista. Lähiopintoja kolmannessa moduulissa on 200h, jonka lisäksi opiskelija osallistuu somaattisen liiketerapian yksilötapaamisiin ja työnohjaukseen.

 

KOULUTUSVIIKONLOPPUJEN AIKA & PAIKKA:

Koulutus järjestetään Helsingissä. Koulutustiloja on kaksi, toinen Lauttasaaressa, Kulttuurikeskus Sähinän tiloissa, ja toinen Tapanilassa Kehomielikeskuksessa, lähellä Tapanilan asemaa.

Opetuspäivien pituus on tyypillisesti 10:00-16:00, paitsi sunnuntaisin, jolloin lopetus klo. 15:00 mennessä.



KOULUTUKSEN OPETTAJAT:

Koulutuksen vastaavana opettajana toimii Satu Palokangas BMC®-CT, IDME, BCST, CLMA, DEP, MSME/T. jolla on yli kahdenkymmenenviiden vuoden kokemus somaattisten menetelmien ohjaamisesta. Satu on aiemmin johtanut ja organisoinut Moving On Center - School of Participatory Arts & Somatic Research koulutusta Berliinissä ja toimii vierailevana opettajana School for Body-Mind Centering® sertifikaatiokoulutuksissa Euroopassa ja Yhdysvalloissa, sekä tuutorina Biodynaamisen Kraniosakraaliterapian opinnoissa, Lontoossa. Suomessa hän opettaa mm. Tanssi- ja Liiketerapian perus- ja ammattiopinnoissa Jyväskylässä, sekä ohjaa somaattista työskentelyä sekä ekosomatiikkaa Taideyliopistossa. Satu on ekosomaattisen työskentelyn yksi varhaisista harjoittajista ja tutkijoista ja toi käsitteen Suomeen osana esitystaiteen maisterintutkintoaan vuonna 2008. Hän on kehittänyt myös kriittisen somatiikan käsitettä ja harjoitteita yhdessä BMC® kollegansa Sarah Barnabyn kanssa.

Koulutuksen vierailevina opettajina, toimivat mm. Sarah Barnaby, Amy Matthews, Martha Eddy (ydinsisällöt) sekä Christa Cocciole ja Heli-Maija Rajaniemi (Autenttinen Liike).

Koulutuksen vierailijoina tapaamme myös koulutuksesta aiemmin valmistuneita opiskelijoita. Koska koulutuksen fokus on somaattisen kentän vahvistaminen ja ammatillisen yhteisön ja kollegion rakentuminen Suomeen - vaatii se myös uudenlaisten yhteistyö- ja toimintamallien mahdollistamista. Somaattinen työ on yhteisöllistä ja relationaalista. Me tarvitsemme toisiamme.



KOULUTUKSEN KIELI:

Somaattisessa oppimisessa sanastolla ja kielellä on suuri merkitys kokemuksen muodostumisessa. Tämän vuoksi koulutus ja koulutusmateriaalit halutaan tarjota pääosin suomen kielellä. Haluamme työstää somaattisen termistön muokkautumista suomeksi, ja mahdollistaa somaattisten teemojen ja termien asettumista osaksi päivittäistä ammatillista kielenkäyttöämme ja ymmärrystämme. Siitä huolimatta, kaksikielisyys tulee olemaan näissä opinnoissa vahvasti läsnä. Vierailevat opettajat opettavat pääsääntöisesti englanniksi, ja suurin osa kirjallisuudesta on myöskin englanninkielistä. Vaikka mahdollisuus osittaiselle tulkkaukselle on mahdollista, edellytämme opiskelijoilta kuitenkin sujuvaa suomen- ja englanninkielen taitoa.


KENELLE KOULUTUS ON SUUNNATTU?

Koulutus on suunnattu erityisesti sinulle, joka toimit ammattilaisena tanssin, liikkeen, kosketustyöskentelyn ja/tai terapian kentällä, sekä omaat kokemusta ja ymmärrystä somaattisista liikemenetelmistä. Tunnistat itsessäsi halun olla mukana uuden kentän ja koulutuksen syntymisessä, etkä hätkähdä sen tarjoamia haasteita. Koulutuksen sisällöt vaativat sitoutumista omaan harjoitukseen koulutusviikonloppujen ulkopuolella, integroituakseen syvemmin osaksi elämäämme ja työskentelyämme. Koulutukseen sisältyy monentyyppisiä kotitehtäviä kirjoittamisesta piirtämiseen ja ammattikirjallisuuden lukemiseen sekä harjoitusasiakastapaamisiin jne. joiden hyväksytty suorittaminen on osa sertifikaatioprosessia.

Hakijoissa arvostamme ryhmätyötaitoja, elämänkokemusta, huumorintajua ja sietokykyä erilaisuudelle ja prosessinomaisuudelle, sekä kykyä ottaa vastuuta omasta oppimisprosessistaan.

Koulutuksen pituuden ja intensiivisyyden vuoksi hakijoilta toivotaan aiempia opintoja somaattisten liikemenetelmien, tanssin, terapian ja/tai kehotyöskentelyn parissa.

SOLU-koulutus on ammatillista täydennyskoulutusta, joten somaattisten menetelmien aiempi tuntemus on erityisen tärkeää.

P1000755.jpeg

Kokemuksellisen anatomian moduuli on ollut todellinen syväsukellus kehoon ja eri kehosysteemeihin liikkeen, teorian, tutkivan työskentelyn ja kosketuksen kautta. Opittu ei ole vain tietona päässäni vaan myös kokemuksena ja tietona koko kehossani. Se ulottuu omaan opetustyöhöni, ihmissuhteisiini ja omaan kehosuhteeseeni.

Koin, että kurssilla anatominen tieto, kokemuksellinen työskentely, henkilökohtainen ja ryhmän prosessi olivat kauniissa dialogissa keskenään.

Sadun opetuksessa on läsnä vuosien kokemus somatiikan opettamisesta, hienoviritteinen ja salliva kohtaaminen ryhmän kanssa, sekä uskomattoman syvä ja laaja ymmärrys somatiikasta. Satu on opetustilanteessa kokonaisvaltaisesti läsnä ja elää alati muuttuvassa oppimisen prosessissa mukana yhdessä opiskelijoiden kanssa.
— Koulutuksen osallistuja
Somaattisen liiketerapiakoulutuksen 1.moduulin sisältö syvensi ja avarsi merkittävästi ymmärrystäni ihmisen kehollisuudesta Sadun syvällisen ja asiantuntevan opetuksen siivittämänä. Pystyin integroimaan koulutuksen sisältöä suoraan omaan taiteelliseen, pedagogiseen työhöni sekä taiteelliseen tutkimukseeni tanssitaiteen parissa. Koulutuksessa kokemuksellinen ja vuorovaikutuksellinen somaattinen työskentelytapa yhdistyi anatomiseen näkökulmaan toimivasti ja toisiaan hienosti täydentäen. Lämmin suositus ❤️
— Koulutuksen osallistuja
Olen valtavan kiitollinen mahdollisuudesta opiskella somatiikkaa Suomessa ja suomen kielellä, tällä tasolla. Satu on ainutlaatuinen opettaja, jonka pedagogiset taidot ja ehtymätön ymmärrys ihmisruumiista ja somaattisesta työskentelystä ovat vertaansa vailla.
— Koulutuksen osallistuja